Aminosyror


Protein är uppbyggt utav 20 st olika aminosyror varav 9 är essentiella och gör att våran kropp fungerar som den ska. Det är också dessa 9 som anses stimulera människans muskeltillväxt. Vad menas då med essentiella aminosyror? Jo, det betyder att kroppen själv inte kan producera dem, utan vi måste istället tillföra dem genom våran kost.

När du tränar och vill bygga muskler är det viktigt tillföra kroppen protein, ett populärt tillskott för just detta är proteinpulver. Men, eftersom proteinet är uppbyggt av aminosyror och alla har sina egna unika egenskaper är det vanligt att vilja fylla på med lite extra, beroende på vilken effekt man eftersöker. För att göra detta använder man sig av rena aminosyratillskott. De vanligaste tillskotten är BCAA och EAA.

Prisvärda produkter som vi rekomenderar
BCAA produkt i form av pulver
Core BCAA Powder
239 kr Till butik
...
Core BCAA Caps
199 kr Till butik
...
Core BCAA med Koffein
269 kr Till butik
...
Core EAA Powder
249 kr Till butik

Livsmedel som innehåller aminosyror

Människan får i sig essentiella aminosyror genom att äta mat, men för att få i sig tillräckligt bör man äta en proteinrik kost. Några exempel på produkter som tillför kroppen aminosyror är kött, fisk, ägg, och mjölk. Även olika slags proteintillskott är en källa till dessa eftersom de innehåller mycket protein. Självklart finns det alternativ för den som föredrar en vegetarisk eller vegansk kost. Några exempel är sojabönor, baljväxter, hampafrön, nötter, gröna blad och sädeskorn.

Vad är skillnaden mellan aminosyror och protein?

En av skillnaderna är att fria aminosyror tas upp mycket snabbare än vad protein gör och man kan på så sätt tillföra kroppen med byggstenar snabbt. En annan skillnad är att man slipper extra fett och kolhydrater, som du annars får genom att använda t.ex ett proteinpulver. Därför passar det lika bra för den som vill äta en kalorisnål diet och den som satsar på en kaloririk diet.

BCAA & EAA

BCAA innehåller tre grenade aminosyror som tillhör den essentiella familjen leucin, isoleucin och valin. Många säger att det är dessa tre som har bäst effekt vid muskelbyggnad och har också blivit den mest populära. Namnet BCAA kommer från det engelska Samlingsnamnet (Branched-Chained-Amino-Acids).

EAA (Essential-Amino-Acids) innehåller till skillnad från BCAA samtliga essentiella aminosyror. Det kan vara svårt att veta vilket av dessa två tillskott man ska välja, faktum är att det inte finns tillräckligt med studier för att bevisa vilket som är bäst. Båda två är bra, men vill du säkerställa att du får i dig alla essentiella aminosyror är EAA ett smart val.