Gainer

Gainer är känt för att hjälpa personer som har svårt att gå upp i vikt att bygga muskelmassa men används även av de personer som inte har problem med att gå upp i vikt. Detta kallas ibland för “bulkning” inom gymvärlden, något som passar bra för den med siktet inställt på att bli större. Förutom att hjälpa till med extra kalorier kan det användas som en återhämtningsdryck (läs nedan).

Vad en gainer består av är helt enkelt snabba kolhydrater (maltodextrin) och protein (vassle) i ett och samma kosttillskott. Det är ungefär som flytande mat men inte lika mättande. Likheten med proteinpulver kan skapa förvirring för vissa och det är förståeligt. Det som skiljer dem åt är att en gainer innehåller mycket mer kolhydrater per gram protein.

Prisvärda produkter som vi rekomenderar
BCAA produkt i form av pulver
Core Gainer
399 kr Till butik
...
Mutant Mass
679 kr Till butik
...
Gigant Pro Mass
599 kr Till butik
...
Serious Mass
579 kr Till butik

Går man upp i vikt av gainer?

Sanningen är att det finns inget speciellt i en gainer som gör att du går upp i vikt, utan det är helt vanliga kalorier. Det handlar mer om hur många kalorier du får i dig på en hel dag. Om man inte överstiger sitt dagliga kaloribehov kommer man heller inte gå upp i vikt.

För att gå upp i vikt måste man fortfarande äta vanlig mat och se det mer som ett kaloririkt mellanmål. Om vi leker med tanken att du har ett dagsbehov på 2300 kcal måste du alltså överstiga detta: vanlig mat = 2300 kcal + en gainer = ungefär 2700kcal. Tänk på att alltid följa produktens anvisning kring dosering.

Snabb återhämtning

Kolhydrater fungerar som ett energilager för våra kroppar, när man har tränar töms detta lager och behöver då påfyllning. Äter man vanlig mat med kolhydrater så kommer lagret fyllas på inom 24 timmar. Om du däremot ska träna flera gånger på en dag eller utför ett längre uthållighetspass kan en gainer hjälpa till att fylla upp lagret snabbare – förutsatt att man intar det efter eller under din träning då upptaget av kolhydrater är optimalt.